Liland, en avstikker som mange andre, i Steigen kommune. Skiltet "Liland" viser veien videre til et lite paradis, en naturperle som bærer preg av få fastboende, mange års gårdsdrift og et lite utvalg hyttetomter. Innledning til Liland er en grusvei som går parallelt med havet. Veien er omgitt av mosekledde sva prydet med småfuru på den ene siden, og et hogsfelt på den andre siden, som husholder en rekke spennende dyr og fugler. Det er nemlig ikke uvanlig å møte Lilands-naturen allerede her. Veien er nemlig en vanlig trafikkåre for både elg, rev og overflygende småfugler. På våren kan du også møte orrfugler i grøftekanten.
Friluftsområdet
Hva med et slag bowling? Eller et slag sjakk? Kanskje du vil låne en kano?
Lilandstraumen friluftsområde er et menneskeskapt gratistilbud for de som ønsker lett tilgang til naturen med diverse innretninger som inviterer voksne og barn til aktiviteter. Området er også tilrettelagt for rullestolbrukere.
Det står også en lavvo på området, som kan disponeres, i tillegg til hytter og gapahuker. Det er også utplassert ved for å holde varmen, eller steke fisk som du har fanget i straumen. Vannet er grunt med mykt sediment, tydelig preget av tilknytningen til havet etter at lilandsbrua ble ombygget. Dette betyr at du kan fange ørret, laks, torsk, makrell, sei og mer - fra land. 



Utsikten i området er upåklagelig. Med vellkjente fjell for steigværinger, som bakgrunn, kan du sittende ved en bålplasse skue over vannet som i tillegg til fisk, holder både oter og tidvis sel, se elgen vandre langs kanten.
På vinteren er dette også et populært sted for å nyte nordlyset. Og nordlys har vi mye av. Det er ikke akkurat mange lyktestolper i området, og det er derfor heller ingen lysforurensing å prate om, med unntak fra den lille belysningen som dannes ved gårdene eller hytter. Du kan derfor sitte lenge å studere nordlyset dansende over himmelen.
Turmuligheter
Fra Liland kan du se en rekke flotte turfjell rundt deg, såkalte tinder som strekker seg fra strand og oppover i høyden. Sentralt står Lilandstinden med en høyde på 587 m.o.h. i tillegg til andre kjente rekker som Småtindan på 873 m.o.h. som er kjent for å være prydet med en stor mast, som tidligere sendte TV signaler til hele nordland. Fjellene lar seg bestige og har gode beskrivelser dersom man søker på nett.
På sen-sommer og høsten er også myrområdene rike på blåbær og multebær, til stor glede for de som nyter naturen og kanskje leter etter historiske byggverk som minner om de som tidligere bodde i området. Et våkent blikk når man ferdes i områdene rundt fiskevannene vil kunne oppdage alt fra åpne gamle jegerhytter, overnattingsplasser, fredete gamle trær og gamle gammer og bålplasser.
Det er heller ikke få fuglekasser på Liland. Uglekasser, meisekasser, stærkasser, med mer.  Disse fuglekassene skal man la være i fred da de brukes i forbindelse med ringmerking av fugleunger. Hyppige besøk kan forstyrre fuglene, og selv om du kun har vært der i 2 minutter og så kan noen ha vært der i 2 minutter før deg. For ikke å snakke om forstyrrelser fra rovdyr.
Du kan gjerne prøve å telle fuglekasser. Dersom du har telt riktig vil du ha telt til ti minst syv ganger.
Rundvatnet og Nonsvatnet
Liland besøkes hyppig av ivrige fiskere. Både lokale, og turister fra utlandet. Turister er kanskje ikke riktig å si, da flere av "turistene" kommer tilbake år etter år og kjenner hver en krok langs elvene som går opp til endten Rundvatnet eller Nonsvatnet.
Det selges fiskekort på gårdene. Det er også mulig å betale dette via vipps. Informasjon om dette kan finnes på informasjonstavler ved parkeringsplassen innerst på Liland. 
Enhver fisker har sine hemmelige triks om hva som fisken biter på. Dersom du tar med telt så har du flere dager å eksperimentere på. Funn av tapte sluker i området kan tyde på at sølvkroken spesial hører til i flere fiskeres sortiment, såvel som dupp og makk.
Dyrelivet på Liland
Det er et rikt og variert dyreliv i disse områdene. Dersom du fisker på havet er det ikke vanskelig å lokke til seg en havørn som er villig til å stupe etter fisk. Om du er oppmerksom på turene kan du ofte se rev, eller om vinteren, spor av et bredt utvalg arter.
I tillegg til ville dyr er det også bruksdyr i området. Dette være seg både kyr, katter, høns og hunder. Tidligere var det også sauer i området. Veiene er utstyrt med ferister for at bruksdyr kan bevege seg relativt fritt.
Back to Top